nuffnang ads

Tuesday 20 December 2011

ikan kembong gulai lemak tempoyak

Alkisah tak dapat nak p pancing ikan patin kat lautan membiru.Jadi ikan kembong pun masuklah.Ok lah kan asal ikan.Kawan aku duk jordan cakap tempat dia susah nak dapat ikan.Ni tempat aku macam-macam jenis ikan ada.Bersyukurlah.

Bahan-bahannya:

3 ketul ikan
3 labu bawang merah dikisar
1 cm kunyit hidup dikisar
1 inci lengkuas dikisar
1 inci halia dikisar
2 batang serai dikisar
15 tangkai lada kering dikisar
Bunga kantan (Aku ingat rumah aku tak ada bunga kantan,jadi aku tak masukkan.Baru je sminggu lalu aku tau rumah aku ada je bunga kantan)
Daun kesum (Aku suka masuk banyak-banyak sebab aku suka makan daun kesum)
2 keping asam keping
5 sudu tempoyak
Santan 1paket
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:

Tumiskan bahan-bahan kisar(bawang,kunyit,halia,lengkuas,serai lada kering)
Tambah air.Masukkan asam keping.
Masukkan ikan.
Bila dah mendidih masukkan santan,bunga kantan,daun kesum dan tempoyak.
Akhir sekali tambah garam gula secukup rasa.


Aku tambah cili padi sebab aku suka makan pedas.

Terima kasih Pipi sebab bagi tempoyak dan terima kasih Zimi sebab bagi tahu Pipi ada tempoyak.Nanti aku kasi bekas kau ye Pipi.


No comments:

Post a Comment